UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE KOMİSYONU
Search Search

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE TC İŞBİRLİĞİNDE YENİ BİR ADIM ATILDI

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE TC İŞBİRLİĞİNDE YENİ BİR ADIM ATILDI

TC-KKTC “ UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İŞBİRLİĞİ MODELİ TECRÜBE PAYLAŞIM TOPLANTISI” YAPILDI

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyaretinde alınan kararlar çerçevesinde yapılan toplantı, Sayıştay Toplantı Salonu’nda yer aldı.

Toplantıya, geçtiğimiz dönem TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanlığı yapmış olan ve Türkiye’de Uyuşturucu İle Mücadele Projesinin mimarı olarak görülen Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TC Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yrd. Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz; Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Dr. Sertaç Polat, Erenköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Rabia Bilici, Danışman Ümmet Artuç  ve Danışman Ülkü Semile Akbaş’tan oluşan Türkiye Cumhuriyeti heyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki ilgili bakanlıkların müsteşar veya müdürleri ile Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu üyeleri katıldı.

 

ÜNÜVAR

Toplantı öncesinde basına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Necdet Ünüvar, KKTC’de uyuşturucu ile mücadele sorununun çok kapsamlı bir şekilde masaya yatırılması amacıyla bugünkü toplantının gerçekleştirildiğine işaret ederek, bugünkü toplantıda uyuşturucu ile mücadele kapsamında KKTC’de neler yapılabileceğinin ele alınacağını kaydetti.

Uyuşturucu ile mücadele konusunun sadece Türkiye ve KKTC için değil, tüm dünya için çok önemli bir mesele olduğuna işaret eden Ünüvar, herkes için, özellikle gençler nesiller için uyuşturucuyla mücadele konusunda acil adımlar atılmasının önemine işaret etti.

Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadele konusunda attığı adımlara ve uzun yıllardır yapılan çalışmalara değinen Ünüvar, uyuşturucu ile mücadele konusundaki çalışmaların başarıyla yürütüldüğünü, Cumhurbaşkanı, hükümet ve bakanlıkların konuya çok duyarlı olmalarının da başarının asıl sebebi olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadele konusundaki çalışmalarının dünyaya model olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu çalışmaları örnek aldığını ifade eden Ünüvar, en büyük arzularının KKTC’nin de Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanması olduğunu kaydetti.

Ekip üyeleri hakkında da bilgi veren Ünüvar, toplantıdan KKTC için çok verimli sonuçlar çıkacağına inanç belirtti.

Ünüvar, 15-30 yaş arasındaki gençlerin uyuşturucudan korunması ve uyuşturucu illetine yakalananların rehabilitesi ve ıslahının önemine işaret ederek, bu konuda yapılması gerekenlerin de toplantıda ele alınacağını kaydetti.

KARAOKÇU

Uyuşturtucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, toplantının uyuşturucu ile mücadele konusunda TC ile KKTC arasındaki işbirliğini daha ileri noktaya taşımak ve soruna çözüm üretebilmek amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Uyuşturucu ile mücadele konusunda Türkiye’nin dünya çapında bir model olduğuna işaret eden  Karaokçu, komisyonun ülkede yaklaşık 2.5 yıldır yürüttüğü bir takım çalışmalar olduğunu, bu çalışmalarda Necdet Ünüvar ve ekibinin kendilerine çok katkı sağladığını söyledi.

 

KKTC ve TC’nin uyuşturucu ile mücadele konusunda güçlerini birleştirmesinin önemine değinen Karaokçu, toplantının bunun için iyi bir başlangıç olacağına inandığını kaydetti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün konuya duyarlığı ve verdiği desteklere de değinen Karaokçu, komisyonun çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Ünüvar ve Karaokçu’nun basına açıklamaları ardından toplantıya gerçekleştirildi.

 

FİKİR BİRLİĞİNE VARILAN KONULAR

Gerçekleştirilen toplantılar sonucunda  aşağıdaki konularda fikir birliğine varıldı:

“1-KKTC’ye uyuşturucuyla mücadele alanında Türkiye tarafından verilecek her türlü  desteği başarıya ulaşabilmesi, ancak başta Sayın KKTC Başbakanı olmak üzere KKTC yöneticilerinin konuyu sahiplenmelerine bağlı olduğu bu sebeple tüm süreçleri kendilerinin sahiplenmeleri gerektiği

 

2-KKTC Hükümeti tarafından işbirliği talebinin güçlü şekilde ortaya konmasının hemen ardından Türkiye’de konunun uzmanlarından oluşturulacak bir teknik heyetin KKTC’ye görevlendirilmesi sağlanarak KKTC yetkilileriyle birlikte, KKTC2nin mevcut durumu değerlendirildikten sonra ihtiyaçlara yönelik, kısa, orta ve uzun vadeli faaliyetleri içeren bir eylem planı yapılması gereği,

 

3-Denetimli Serbestlik kapsamında yapılan başvuruların beklenenden az olduğu (yaklaşık 90 kişi) bu uygulamaların daha etkin şekilde kullanılması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiği,

 

4-Kıbrıs’ta periyodik aralıklarla yapılmış olan ESPAD çalışmaları sayesinde farklı yaş guruplarında madde kullanım yaygınlığı konusunda kıymetli verilerin  bulunduğu, bununla birlikte madde kullanımına bağlı ölümler konusunda bilgilerin yetersiz olduğu, bu konuda çalışmalar yapılması gerektiği,

 

5-Yapılacak eylem planı hayata geçirilinceye kadar, hızlı ve kolayca hayata geçirilebilecek  uygulamaların gecikmeye mahal vermeksizin hızlıca hayata geçirilmesi gerektiği,

 

Bu kapsamda;

 

i) Türkiye’de hizmet sunan Alo 191 uyuşturucuyla mücadele danışma destek hattının KKTC’ne hizmet sunabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması,

 

ii) KKTC’de uyuşturucu bağımlılarına hizmet sunan Barış  Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne psikiyatri uzmanı takviyesine ihtiyaç olduğu, bu eksiğin de Türkiye tarafından geçici görevlendirme yapılarak giderilebileceği,

 

iii) Türkiye tarafından KKTC’ye kurulacak yeni bir tedavi ve rehabilitasyon merkezinin tamamen Türkiye’den atanacak personelle işletilerek hem hizmet açığının, hem de teknik kapasite ve personel açığının giderilebileceği,

 

iv) Yangın sebebiyle kullanılmaz hale gelen laboratuar yeniden aktif hale getirilinceye kadar kliniklerde kart testlerle analizlerin yapılabileceği  doğrulamaya ihtiyaç duyulması halindeyse Türkiye’deki doğrulama laboratuarından destek alınabileceği,

v) Bunların yanı sıra uyuşturucunun kullanıcılara ulaşmasını  engellemek için, çok hızlı bir şekilde narkotim benzeri bir yapılanmaya geçilmesi, aynı zamanda gümrük kapıları ve sınırların güçlendirilerek ülkeye uyuşturucunun girmesinin engellenmesi gerektiği .

 

 

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE İŞBİRLİĞİ MODELİ TECRÜBE PAYLAŞIM TOPLANTISI”

 

Toplantı sonunda yapılan temaslar ve alınan kararların yer aldığı “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Uyuşturucu ile Mücadele İşbirliği Modeli Tecrübe Paylaşım Toplantısı” başlıklı rapor Prof. Dr. Necdet  Ünüvar tarafından yayınlanarak, Türkiye’deki ilgili makamlara iletildi.

SAĞLIK BAKANI’NI ZİYARET

TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanlığı yapmış Türkiye’de Uyuşturucu İle Mücadele Projesi’nin mimarı olan Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, TC Sağlık Bakanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Dr. Sertaç Polat, İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Rabia Bilici, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu tarafından kabul edildi.

Sağlık Bakanlığı Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, kabulde Türkiye’den gelen heyetle birlikte KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ve komisyon üyeleri de hazır bulundu.

SUCUOĞLU

Kabulde konuşan Bakan Faiz Sucuoğlu, uyuşturucu ile mücadelenin önemine değinerek, iki ülke arasında uyuşturucu ile mücadele alanında yapılacak her türlü iş birliği ile projeye Sağlık Bakanlığı olarak ellerinden gelen katkı ve desteği vereceklerini söyledi.

Previous Article BAŞBAKANLIK UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE KOMİSYONU “3. UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE HAFTASI 2017” ETKİNLİKLERİ
Next Article “Sevgi Mağarası” ölümsüzleştirildi
Print
614

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Kategoriler

Back To Top