Uyuşturucu Hem Sağlıkta Hem Yargıda Alarm Veriyor!
Ülkede hem sağlık alanında hem adli alanda en fazla yaşanan sorun uyuşturucu madde kullanımı ve taşıma.
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı (KTTB) Özlem Gürkut’un yaptığı açıklamaya göre, 2022 yılında 12 kişi uyuşturucu kullanımından hayatını kaybetti.
Ayrıca Gürkut bu rakamın 2019 yılına kıyasla yüzde 500 artış gözlemlendiğine de yer verdi.
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, önceki gün yaptığı basın toplantısında ellerindeki verilerin ani ölümlerde artış olduğuna dair bir sonuç içermediğini açıklarken, uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerde ciddi endişe verici bir artış gözlemlendiğini bildirdi.
YARGI VE POLİS ALARM VERİYOR!
Buna ek olarak adli yıl açılışında ceza davalarındaki yüzde 30’a varan artışa dikkat çeken Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ise “uyuşturucu kullanımının mahkemelere yansıma oranının” da arttığını söylüyor…
2021’de 314 uyuşturucu davası görüldü.
Şefik'in aktardığı bilgilere göre, dava sayılarında birinci sırada uyuşturucu dosyaları var…
Öte yandan Lefkoşa Polis Müdürü (PGM) Ahmet Beşerler de ‘Uyuşturucu Madde Tasarrufu ve Taşıma' gibi suçlarda artış olduğunun altını çiziyor…
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE KOMİSYONU BAŞKANI TREMEŞELİ: “TÜM ÇALIŞMALARI HIZLANDIRIYORUZ"
Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Tremeşeli, ilgili kurumlardan gerekli bilgileri alarak var olan çalışmalarını hızlandırılacağını söyledi.
Tremeşeli, “Adli tıp yasası ile ilgili de çalışacağız” diyerek yapılan tahlil sonuçlarının ellerine ulaşma süresinin 5-6 ay aralığında olduğunu ve bunu hızlandırmak için de çalıştıklarının altını çizdi.
15 ay önce trafik kazası yapan bir gencin, ‘uyuşturucu madde’ kullandığının sonuçlarının daha yeni ellerine ulaştığından bahseden Tremeşeli, Türkiye ile de bu konuları görüştüklerine değindi.
PEMBE KÖŞK HASTANESİ BAŞHEKİMİ ÇAKICI: “TESPİT VAR, ÖNLEM YOK”
Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Çakıcı ise “tespit var, veri var ama önlem yok” diyerek bu duruma adeta isyan etti ve bir dizi acil önlem önerisi yaptı.
Mehmet Çakıcı, polis narkotik şubenin güçlendirilmesi ve uluslararası uyuşturucu odakları ile mücadelenin önemine değinerek çok acil olarak denetimli serbestlik yasasının uygulanmasının daha verimli hale getirilmesi gerektiğini özellikle ortaokullarda, uyuşturucuyu önleme eğitim programlarının hızla devreye sokulması gerektiğini tedavi olanaklarının belli olduğunu tedavi süreçlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Çakıcı, ülkemizde bu konuda doktor ve psikolog eksikliği olduğuna da değindi.
Son 15 yılda uyuşturucu kullanımı ve deneme yaşının da oldukça düştüğünü söyleyen Çakıcı, 1999 yılında yüzde 2 olan deneme oranının 2019’da 6.9’a, dört kat artış ile gerçekleştiğini, ilkokullarda deneme oranının ise ‘11’ yaşa kadar düştüğünü ifade etti.
Çakıcı, 18-65 yaş grubu uyuşturucu erişiminde ise 2003 yılında yüzde 3 olan deneme oranının 2019’da yüzde 9’a fırladığını, üniversitelerde de büyük bir artış gözlemlendiği ve 15 yılda üç kat artış olduğunun bilgilerini verdi.
Kıbrıs Postası’na konuşan Mehmet Çakıcı, düzenli olarak yapılan tespitlerin önlem ve politika geliştirilmedikçe değersiz olduğunu dile getirdi ve tüm dünyada bir uyuşturucu pandemisi olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Herkes tehdit altında devletin önleme planı yok ve tedavi geriledi. Devletin net bir yasası yok ve uygulama sıkıntıları var.
Konuya müdahil taraflar hep tespit yapıp şikayet ediyor ancak bunun önlemine gelince hiçbir şey yapılmıyor. Sosyal hizmetler eksikliği var, bağımlılar topluma kazandırılamıyor…
“MADDİ DURUMU YETERSİZ OLAN HİÇBİR BAĞIMLI 9 AYDIR TEDAVİ OLAMIYOR ÇÜNKÜ DEVLET DESTEĞİ YOK”
Pembe Köşk ile sona eren bir anlaşma var, maddi durumu yetersiz olan hiçbir bağımlı 9 aydır tedavi olamıyor çünkü devlet desteği yok.
Devlet kendi uzmanları ile çalışmalar yaparak politika hazırlamalı, ölümler Koronavirüs yüzünden değil uyuşturucu yüzünden artıyor.”
92