Teyfide Tecel Hatipoğlu: Hedefimiz Ülkedeki Bağımlılık Sorununu Önlemek
Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu, uyuşturucu madde kullanımı konusunda özellikle çocuk, ergen ve gençlerin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekerek, komisyonun birçok önleyici projeyi yürüttüğünü ve bu projelerle ellerinden gelen gayreti gösterdiğini vurguladı.
Komisyon, 763 lise öğrencisiyle yapılan Avrupa Okul Anketi Projesi, Alkol ve Diğer Uyuşturucular (ESPAD) araştırmasına göre, sigara ve e-sigara kullanımının öğrenciler arasında yaygın olduğunu da bildirdi.
Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı Mücadele Günü mesajında, madde kullanım alışkanlığındaki artış ve bunun insanlık için büyük bir tehdit oluşturması sebebiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1987’de aldığı kararla 26 Haziran’ın "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak belirlediğini kaydetti.
Hatipoğlu, bugünün amacının uyuşturucusuz temiz bir toplum hedefine ulaşmak ve uluslararası iş birliğini güçlendirmek olduğunu vurguladı.
Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı Mücadele Günü mesajında, hedeflerinin ülkedeki bağımlılık sorununu önlemek, bilimsel verilere dayalı araştırmalar yapmak, raporlamak, yayın yapmak ve KKTC'de yaşayan bağımlılıktan mustarip bireylere ve ailelerine eğitim ve psikososyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırmak olduğunu belirtti.
Hatipoğlu, uyuşturucu madde kullanımı konusunda özellikle çocuk, ergen ve gençlerin karşı karşıya olduğu risklere dikkat çekti; Komisyon’un birçok önleyici projeyi yürüttüğünü ve bu projelerle ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti.
Psikologlar, iyileşme danışmanları, çalışanlar ve birçok gönüllü birey ile Bakanlıklar ve Sivil Toplum Örgütlerinden oluşan geniş bir aile ile mücadele verdiklerini ve katkı koyan herkese minnettar olduklarını anlatan Hatipoğlu, gönüllülerle iş birliği içinde önleme çalışmaları, psikososyal destek programları ve bilimsel çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Hatipoğlu, uyuşturucu madde, internet kullanımı, bilgisayar oyunları, kumar ve alkol bağımlılıklarıyla mücadele çerçevesinde seminerler ve bilinçlendirme organizasyonları düzenlediklerini belirtti.
Denetimli Serbestlik Yasası'ndan faydalanan bireylere bağımlılık eğitimleri, aile bağımlılık farkındalık eğitimleri, gençlere yönelik bağımlılık farkındalık eğitimleri ve ayrıca Alo 1191 Bağımlılık Danışma ve Destek hattıyla 7/24 psikolojik destek sağlandığını vurgulayan Hatipoğlu, komisyonun kapılarının din, dil ve ırk fark etmeksizin herkese açık olduğunu ifade etti.
Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu bünyesinde oluşturulan Sosyal Uyum Merkezi'ndeki psikososyal destek programları ve alternatif faaliyetlerle yeniden hayata tutunabilmeleri adına destek sağlandığını hatırlatan Hatipoğlu, Komisyon’a başvuran ve bağımlılığından kurtulmak isteyen bireylere ve ailelerine destek kapsamında her bölgede Mahalle Anneleri (MANNE Projesi) önleme çalışmalarına katkı sağladığını anlattı.
“ALO 1191 DANIŞMA VE DESTEK HATTIYLA 7/24 HİZMET VERİYORUZ"
Bağımlılığın oluşması durumunda da rehabilitasyon aşamasında mücadelelerini sürdürdüklerini belirten Hatipoğlu, "Bağımlılığın oluştuğu durumlarda da Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu olarak çocuklarımızın, gençlerimizin ve ailelerimizin 7’den 77’ye ihtiyaç duyan herkesin 'ALO 1191' Danışma ve destek hattıyla 7/24 hizmet veriyoruz" dedi.
Hatipoğlu, uyuşturucuyla mücadelede bağımlılık sorunu oluşmadan önce aileleri ve bireyleri eğitmenin önemini vurguladı. Bağımlılığın başlaması durumunda ise bu bireylere ve ailelerine psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirten Komisyon Başkanı, çalışmalarıyla bağımlılıklarından kurtulan ve hayata yeniden başlayan bireyleri görmenin büyük mutluluk verdiğini söyledi.
KİTAP HAZIRLANIYOR
Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu ayrıca, "Kuzey Kıbrıs'ta Madde Bağımlılığının Görünümü: Eğilimler, Riskler ve Yanıtlar" kitabının hazırlandığını ve Emanate Publishing Ltd. tarafından temmuz ayında Komisyon adına yayımlanacağını duyurdu.
Kitabın yazarları arasında KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu'nun olduğu belirtildi.
Komisyon açıklamasına göre bu yıl ayrıca, Avrupa Okul Anketi Projesi, Alkol ve Diğer Uyuşturucular (ESPAD) sonuçları da açıklandı. Bu sonuçlar, 2024 yılında Türkiye'den birçok üniversiteden akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen bir panelde tartışıldı.
763 LİSE ÖĞRENCİSİNİN KATILIMIYLA YAPILAN ANKETİN SONUÇLARI…
Kuzey Kıbrıs'ta alkol, sigara, esrar ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin kullanım yaygınlığı hakkında önemli veriler sunduğu kaydedilen ESPAD raporuyla ilgili özet bilgiler şöyle paylaşıldı:
“ESPAD araştırması kapsamında, Kuzey Kıbrıs'ta 763 lise öğrencisi üzerinde yapılan anket sonuçlarına göre, sigara, e-sigara ve nargile kullanımının yanı sıra esrar ve bonsai gibi maddelerin kullanım oranları incelenmiştir. Araştırmanın bulguları, sigara ve e-sigara kullanımının öğrenciler arasında yaygın olduğunu ve bu maddelere erken yaşta başlamanın, ilerleyen dönemlerde madde kullanımını arttırdığını ortaya koymuştur.
Araştırma, özellikle esrar kullanımının bonsai gibi sentetik kannabinoidlerin kullanımını öngördüğünü ve öğrenciler arasında bu maddelerin kullanım oranlarının arttığını göstermiştir. Bunun yanı sıra, sigara ve e-sigara kullanım yaşının düşmesi ile bu maddelere bağımlılık oranlarının arttığı tespit edilmiştir.”
Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu, bu veriler ışığında önleme çalışmalarına hız vererek, gençleri ve aileleri bilinçlendirme çalışmalarını sürdüreceğini belirtti.
174