UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE KOMİSYONU
Search Search

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE VE FARKINDALIK SEMİNERİ DÜZENLENDİ

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE VE FARKINDALIK SEMİNERİ DÜZENLENDİ

‘’GÜNDE BİRKAÇ DAKİKA SADECE ÇOCUĞUNUZUN GÖZLERİNİN İÇİNE BAKIN’’

KKTC Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve TC Emniyet Genel Müdürlüğü, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) işbirliğinde 17 Şubat 2022 günü konuşmacı olarak TUBİM Şube Müdürü Murat Sarıgüzel’in katıldığı online seminer düzenlendi. Günler öncesinde duyurusunun yapıldığı Uyuşturucu ile Mücadele ve Farkındalık konulu seminer, özellikle ruh sağlığı çalışanları, asker ve polis kuvveti mensupları, akademisyenler, üniversite öğrencileri, evhanımları ve toplumun çeşitli kesimlerinden yoğun ilgi gördü.
Zoom programı üzerinden düzenlenen Uyuşturucu ile Mücadele ve Farkındalık konulu seminerde konuşmacı Murat Sarıgüzel konuşmasında, her narkotik maddenin bir zehir olduğunu ve bağımlılık yaptığını, bünye ile tanıştırıldıktan sonra ona karşı istek geliştiğini, birkaç kullanım sonrasında bağımlılık geliştirme potansiyelinin güçlü olduğunu belirtti. Sarıgüzel, kimsenin bağımlılığı veya uyuşturucu bağımlılığını özellikle kendine sonra en yakınındaki çevresine/çevresindekilere yakıştırmamakta, böylesi bir durumu inkar ettiğini, farkında olmadığını vurguladı. Bağımlılığın bir hastalık olduğunu, özellikle bir beyin hastalığı olduğu, narkotik maddelerin beynin işleyişini olumsuz etkilediğini, çok kısa sürede kişinin psikolojik, fizyolojik ve sosyal işlevini olumsuz etkilediğini, bozduğunu, yani kişinin biyopsikososyal yapılanmasına zararlar verdiğini anlattı. Bağımlılığın kronikleşen bir beyin hastalığı olduğunu, tedavi olduktan sonra da tansiyon diyabet hastalığı gibi hep dikkat edilmesi gerektiği belirtti.
Sarıgüzel, dünyadaki uyuşturucu sorunu ve tarihsel gelişimini anlatırken ‘Uyuştucu ticaretinin insanlığa işlenen bir suç’ olduğunu vurguladı. Sarıgüzel, konuşmasında 2021 yılı içerisinde Türkiye’de yürütülmüş, uyuşturucu suçlar kapsamında şüpheli olarak tespit edilmiş, gönüllü olarak bu çalışmada yer almayı kabul etmiş yaklaşık 28,000 kadar kişinin katılım sağladığı Narkolog Projesinden ve yürütülen bu bilimsel proje kapsamında elde edilen çarpıcı istatistiki bilgilere de yer verdi.
Sarıgüzel, bu çalışmada hayatında en az bir kez uyuşturucu madde denemiş olma veya uyuşturucu kullanmaya başlama yaş aralığını olarak 15-24 yaş aralığı yüzdesinin %75 gibi ciddi bir yüzdede olduğunu, bunun sadece Türkiye için değil dünyada da aynı oranlarda seyrettiğini, dolayısıyle uyuşturucu bağımlılığı sorununun özellikle gençliğin bir sorunu olarak da öne çıktığının ve bağımlılık sarmalına girmede bu dönemin önemine dikkat çekti.
Sarıgüzel konuşmasında, 2021 yılındaki bu çalışmada katılımcıların %38 gibi önemli bir yüzdenin ilk denemede Merak faktörü, %19’nun Özenme, %15 Arkadaş ısrarı geriye kalan faktörler ise Kişisel ve Ailevi Sorunlar ile Eğlence maksatlı olduğunu; ve uyuşturucu maddeyi ilk temin şeklinin ise %78,3 gibi çok ciddi bir oranda arkadaşları, arkadaş çevresi veya yakın çevre tarafından olduğu belirtilmiş olduğunu vurguladı. Bu sonuçların üzerinde çok düşünülmesi gereken sonuçlar olarak ciddiyet öne çıktığını, hassasiyetle ve ciddiyetle üzerinde durulması gerektiğini belirtti.
‘ASIL MESELE BİLMEK DEĞİL FARKETMEKTİR’
Dünyada 1000’e yakın uyuşturucu madde ve türevlerinin olduğu ve malesef her geçen gün de geliştiği düşünüldüğünde, tüm uyuşturucu maddeleri anlatmanın, uyuşturucunun tüm inceliklerini anlatmanın ezberletmenin mümkün olmadığını ancak uyuşturucunun nasıl bir ciddi tehdit olduğu konusunda farkındalık sağlanabilmenin mümkün olduğu belirtti. Sarıgüzel bu mücadeledeki en büyük hedef ‘Uyuşturucuya Hayır Diyen Bir Toplum’ inşa etmek olacaktır. Sarıgüzel, ‘‘Öyle bir toplum inşa olsun ki; uyuşturucu tacirleri kamyon kamyon çeşit türlü uyuşturucuyu mahallenin ortasına getirsin, halka bedava dağıtıldığını ilan etsin, oradaki tüm insanlar ise farkındalık düzeyleriyle birlikte onlara orada hayır desin ve oradan kovsun. İşte böyle bir toplum inşa etme ana hedeftir. Bu anlamda uyuşturucu ile mücadelede farkındalık çok önemlidir. Sarıgüzel farkındalık ve önleme çalışmalarının önemini ‘’BM’nin yapmış olduğu hesaplamalara göre uyuşturucu ile mücadelede farkındalık ve önleme çalışmalarına yatıracağınız 1 Dolarlık yatırımın, uyuşturucu kaçakcılığı ve tacirlerine vurulan 10 Dolarlık darbedir’’ sözleriyle vurguladı.
‘‘GÜNDE SADECE BİRKAÇ DAKİKA SADECE ÇOCUĞUNUZUN GÖZLERİNİN İÇİNE BAKIN’’
Sarıgüzel ‘‘Dünyada uyuşturucu sorununun çok ciddi bir tehdit halindedir. Evdeki çocuklarımızın bir gün buna bulaştığında onları tanıyamayacak hale getirecek’’. Sarıgüzel yine 2021 yılındaki bu çalışma sonuçlarına yer verirken, %45 gibi yüksek bir oran uyuşturucuyu evde tüketiyor. Aileler ve ev ahalisi çocuklarının ortalama 1-2 yıl kadar bir süre uyuşturucu kullandıktan yani artık bağımlılık sarmalına girdikten sonra çocuklarının uyuşturucu kullandıklarını farkedebiliyorlar. Ev ahalisinden ilk farkeden de çalışma sonuçlarına göre anlamlı olarak anneler oluyor, en son da kardeşler farkediyor. Çalışma bulgularında katılımcıların annelerinin %90 gibi ciddi bir oranı ev hanımı olduğu sonucu var’’
Önleme çalışmalarının uyuşturucu ile mücadelede ve farkındalıkta çok çok önemli olduğunu vurgulayan Sarıgüzel, Türkiye Cumhuriyeti’nde Uyuşturucu ile Mücadele alanında sürdürülen önleme projeleri hakkında da bilgiler verdi. Araştırma bulgularının da ortaya koyduğu gerçekler baz alındığında uyuşturucu ile mücadele kapsamında önleme ve farkındalık projelerinden öne çıkanlar ‘NarkoRehber’ ve ‘En İyi Narkotik Polis ANNE’ projesi oldu. Sarıgüzel, annenin aile ve toplumdaki gücü dikkate değer olduğunu, annelerin farkındalığını artırmak ve geliştirebilmenini önem taşıdığını ve bu proje kapsamında bir yılda 450.000 civarı annenin eğitim aldığını anlattı.
Sarıgüzel, her şeyin başı eğitim ve farkındalıktan geçmekte olduğunu, anne-babaların öncelikle evlatları için doğru rol modeller olması gerektiğini belirtti. Çocuklarınızı iyi gözlemlemenin takip etmenin önemine dikkat çeken Sarıgüzel, onlardaki ciddi düşüşler-yükselişler, özellikle okuldan ve aileden uzaklaşma durumlarının öne çıkan tespitler olarak anlattı. Sarıgüzel, sürdürülen bu projeler kapsamında yaşamış olduğu bir yaşantıdan da örnek vererek, eğitimlere katılan bağımlı bir evladı bulunan annenin ‘‘Bir anne günde sadece birkaç dakika çocuğunun gözlerinin içine baksın, her şeyi anlar’’ sözünün bir tılsım niteliğinde olduğunu vurguladı.
Sarıgüzel, sigara ve alkol tüketiminin tehlikeli sonuçlarına da değinerek ‘‘Türkiye ve Dünya raporlarına göre genç sigara ve alkol kullanmaya başlar, sonrasında malesef kenevir kullanımı oluyor. Neden malesef Kenevir maddesi kullanan her 5 kişiden 3’ü daha ağır uyuşturuculara kayıyor.’’
Sarıgüzel tarafından, Türkiye’de şu an yeşil reçete ve kırmızı reçete gibi kontrola tabi ilaçların, doktor kontrolü-takibi ve reçetesi dışında almak, kullanmak, satışı ve suistimalleri hallerinde aynen narkotik maddelere uygulanan kanunların uygulanmakta olduğu, bu ilaçların da çok ciddi kontrol altında olduğunu, kontrola tabi bu ilaçların mevzuat dışından kullanımı ve satışının aynen yasadaki uyuşturucu satışı gibi gördüğü anektod olarak düşüldü.
KKTC’deki uyuşturucu ile mücadele kapsamında sürdürülen çalışmalardan ve geliştirilen projeleri de yakından takip ettiğini, mutluluk duyduyğunu söyleyen Sarıgüzel, ‘‘Işık söndü diye karanlığa küfredilir, ama o karanlığı aydınlatmak için bir mum bir ışık yakmak gerekir. Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu başkanı Teyfide Hanımın, eski başkanı Hasan Karaokçu’nun ve ekibinin Kuzey Kıbrıs’ta iyi bir ışık yaktığını, harika bir ışık oldular. Gençlik bizim geleceğimiz, pırıl pırıl neslimiz var, onları kaybedemeyiz’’ diyerek sözlerini tamamladı.
Teyfide Tecel Hatipoğlu, uyuşturucu ve bağımlılık sorunları ile mücadele kapsamında 'Uyuşturucu ile Mücadele ve Farkındalık' konulu seminerinin düzenlenmesi için gösterilen duyarlılık, değerli katkıları ve sınırsız desteklerinden dolayı TC Emniyet Genel Müdürlüğü, Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Sn. İbrahim Hakkı Seydioğulları’na ve konuşmacı olarak katılan Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) müdürü Murat Sarıgüzel’e keyifli ve bilgilendirici sunumları için teşekkürlerini iletti. Sözlerini sonlandırırken Hatipoğlu, uyuşturucu ile mücadelede TC Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesine bağlı TUBİM ile işbirliğinin bize herzaman ışık tuttuğunu ve tutacağını belirterek, zorlu çalışmalarında kolaylıklar dileyerek bu mücadeledeki kurumumuzla güçlü iş birliğinin gelişerek devam etmesi temennisini iletti. 

Previous Article TATLISUDA GÖKYÜZÜ RENKLENDİ!
Next Article Yamaç paraşütü Milli Takım Sporcularımız Dünya Kupası Ligine Katılıyor
Print
702

«Nisan 2024»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Kategoriler

Back To Top